RxInternational Falcon Network

Kami di RxInternational Falcon Network adalah pembekal produk-produk Terapi MiFiRo (Minda/Fizikal/Rohani) inovasi Prof Dr. Noordin Darus, Pakar Kesejahteraan Sel & Blood Cancer Survivor yang tersohor di Asia Tenggara. Produk2 seperti Sistem Pemurni Air RxWater, RxPhoton-Human Stem Cell & DNA Rejuvenator, RxTra Cellfood & RxYoung-The Fountain Of Youth boleh diperolehi dari kami. Hubungi Wakil2 kami di seluruh Malaysia/Indonesia/Singapura/Brunei atau terus ke talian saya sendiri, Shahrul Fitri, sms/whatsapp/call +60167673789 (M'sia)/+6598605563 (Spore) atau Sabreena +60167616521 (atau email ke noblewellness@yahoo.com) untuk keterangan lanjut atau pesananSunday, July 22, 2012

AIR JENIS APAKAH YG ANDA MINUM? PENCERAHAN TENTANG DEMO AIR R.O YANG 'MISLEADING'


Alhamdulillah, Ramadhan Al-Mubarak telah kembali membawa bersamanya Maghfirah & Barokah dari Allah S.W.T. Pada bulan ini konsumsi Air tersangat-sangat penting kerana tempoh kita makan & minum adalah singkat. Jumlah perlu betul & jenis air pun perlu betul. Jenis Air??..

Sampai sekarang kita masih belum sedar jenis air yang manakah paling tepat untuk diminum (atau dibuat masak) dalam bulan Barakah ini.. dan bulan2 yang lain. Dari tahun ke setahun kita sambut Ramadhan dan menjalani Ibadah Puasa dan setiap hari kita mulakan bersahur & berbuka dengan Air. Tapi Air apa? Di zaman Rasulullah S.A.W dulu, Baginda hanya minum air yang tergolong di dalam kategori air 'Ketiga' sahaja iaitu 'Air Hidup Berpenawar', bukan air hidup biasa, apatah lagi 'Air Mati'. Masih ramai yang terlepas pandang tentang perkara ini. Air terbahagi kepada 3 jenis:

1) Air HIDUP
2) Air MATI
3) Air HIDUP BERPENAWAR

Air yang Rasulullah S.A.W minum tidak lain dan tidak bukan ialah Air Zam-Zam yang penuh dengan khasiat & Barokah, ianya adalah air Mu'jizat & tergolong sebagai 'Air Hidup Berpenawar' yang jauh lebih Superior berbanding air2 lain. Di Benua-benua lain pun Allah S.W.T ada membekalkan air2 jenis Kategori Ketiga ini, antaranya Air Mata Air Hunza di Pakistan, Air di Lembah Okinawa, Jepun dan lain2. Air Hidup bergelombang Penawar ini mampu memberikan Rejuvinasi Sel, memulihkan Tisu & Organ tubuh dan seterusnya penyembuhan dari penyakit2 kronik. Ia juga mempunyai kapasiti hafalan yang Sangat kuat. Akan tetapi di zaman Moden ini kita sudi pula disogokkan dengan pengeluar 'Air Kosong', demineralized water yang 'Super Clean' dari sistem Pensterilan & Osmosis Berbalik (R.O). Malah, ramai pula orang2 kita yang terus sahaja membeli sistem tersebut dan digunakan untuk minum setiap hari, termasuklah untuk Berbuka & Bersahur.

Marilah kita balik kepada konsep asal bahawa 'Bench Mark' kita ialah Air Zam-Zam untuk mencari air yang terbaik untuk keluarga kita. Air Zam-Zam penuh dengan mineral yang cantik & mempunyai Gelombang Penawar unik (yang pastinya tiada pada air Mati) Air2 dari sistem pemerosesan yang memurni-tulen kan air sehingga benar2 kosong sebenarnya tergolong sebagai air 'Mati'. Air yang Mati sudah tiada kapasiti MENGHAFAL/MERAKAM/MEMINDAHKAN.

Ini dibuktikan sendiri oleh Saintis Jepun, Dr. Masaru Emoto yang akhirnya merujuk kepada Cendikiawan Islam untuk jawapan eksperimen beliau, antaranya Mufti kita sendiri. Nampaknya orang Jepun dah mula faham, tetapi mengapa orang kita pula yang keliru? Pembekal2 air 'Kosong' ini sering cuba meyakinkan bahawa mineral dari makanan dah cukup, tak perlu dari Air, Mineral tak boleh banyak sangat.. dll. Kita ada jawapan terhadap semua persoalan ini, dan antara jawapan tersebut dah ada di dalam Sunnah Rasulullah S.A.W sendiri.

Malah menurut laporan WHO di Geneva tahun 2004 berjudul "Health Risk from drinking Demineralized Water" menyatakan:
• Direct effects on the intestinal mucous membrane, metabolism and mineral homeostasis or other body functions.
• Practically zero calcium and magnesium intake.
• Low intake of other essential elements and microelements.
• Loss of calcium, magnesium and other essential elements in prepared food.
• Possible increased dietary intake of toxic metals leached from water pipe.
• Distilled water has poor taste characteristics.
• Possible bacterial re-growth.
Furthermore, distillation & R.O is an incredibly wasteful process. Typically, 80% of the water is discarded with the contaminants, leaving only one gallon of purified water for every five gallons treated."

Bukan itu sahaja, ia juga boleh merapuhkan tulang dan melemahkan Ginjal pada jangka panjang jika minum berterusan. Bahkan ianya menggalakkan pembaziran yang sangat ditegah oleh Islam kerana untuk mendapatkan 1L air, kita kena buang 1L air lagi. Sistem Pemurni Air RxWater mendekati konsep Air Hidup Berpenawar. Air RxWater inovasi Prof Dr. Noordin Darus yang melalui Ilham Ilahi semasa musibah ditimpa Kanser Darah dulu mempunyai unsur mineral cantik & gelombang Penawar GeMaMit yg unik pada air Kategori ketiga ini, iaitu 'Air Hidup berpenawar' yang dikesan setelah air unik ini dituras melalui salah satuh elemen Tanah Liat yang Suci tetapi sangat unik. Inilah Hikmat di sebalik musibah tersebut, Ilmu dari keinsafan yang mendalam, SubhanAllah. INGAT! Air mati sesuai ututk digunakan bagi rawatan2 tertentu tetapi tak sesuai untuk minuman seharian, selama bertahun-tahun Sudah tiba masa untuk lihat ke belakang, muhasabah diri & berisytikharah. Jangan beri Air Mati pada keluarga kita. Hubungi saya (melalui telefon/PM) dan saya akan ajarkan anda bagaimana nak buat Self-Demo mengesan Air Hidup berpenawar ini dan bezanya dengan Air Hidup biasa & Air Mati. Untuk info lanjut tentang RxWater, rujuk di  SINI.
Untuk memesan Sistem New RxWater di rumah Anda secara Online, di SINIDEMO PPENAPIS AIR R.O YANG 'MISLEADING'

Telah nampak begitu agresif syarikat2 R.O melobi pasaran Malaysia menyatakan air2 dari alat2 penapis air di seluruh Malaysia selain air mereka adalah ‘Kotor’. Mereka kemudiannya provide rakyat Malaysia dengan system ansuran mudah & sewa beli yang semakin menarik minat pembeli yang ghairah utk mencari alat penapis air supaya memilih alat penapis air mereka

Taktik ini sebenarnya merupakan suatu penipuan kerana keladak & tindak balas electrolysis dari device yg mereka gunakan sebenarnya bukanlah unsur kotor atau sediment bahan heavy metals (logam berat) atau karat, tetapi ianya adalah tindak balas caj elektrolite dengan unsur mineral di dalam air tersebut.

Cuba lihat ‘killer demo’ mereka ini:

Cuba kita beri pada pembuat demo ini utk test pada air Zam-Zam (air terbaik di Dunia) tanpa memberitahu mereka bahawa itu adalah air Zam-Zam (jika mereka tahu, mereka tak akan buat). Kita akan dapati bahawa keladak kesan elektrolisis air Zam-Zam jauh lebih keruh & tebal berbanding air2 dari filter2 lain.

Ataupun Anda ambil air R.O mereka dan buatlah jus buah-buahan sepertu jus Oren, Carrot, Appricot, Epal, Kiwi, Jambu, Mangga, Lychee, Strawberry ATAU buatlah demo yang sama pada jus buah2an yg tak perlukan air untuk keluarkan patinya seperti Air Kelapa Muda, Tebu & Tembikai maka Anda akan dapati kesan karat & keladak juga terbentuk pada alat electrolisis tadi. Kenapa jadi begini? Inilah essentials Minerals yg terlarut di dalam air/makanan kita. Bila alat electrolysis ini diaktifkan, mineral terlarut ini akan 'percipitate' menjadi solid form dan memberi kesan seperti 'keladak' . Proses ini tidak berlaku di dalam badan kita.


Kaedah demo yang misleading ini telah dianggap sebagai ‘R.O Scam’ di Barat dan tidak dibenarkan di US. Mereka dah faham tentang taktik ini tetapi ianya kini telah ‘masuk’ ke Malaysia dan Negara2 Asia Tenggara yg lain untuk mengelirukan masyarakat di sini pula. Sila rujuk full video tentangnya di http://www.watertestscam.org.za/
Berikut ini adalah laporan penuh oleh pakar Air Tahap 5, Dr Gordon ReidpHD dalam bidang Hydrologya qualified Water Scientist - (BSc. Hons. Hydro Sciences. BSc. Hons. Analytical Science.): Beliau menyatakan di akhir laporan beliau tentang R.O test scam ini..” DO NOT BE FOOLED OR CONVINCED THAT THIS COLOUR CHANGE IS AN INDICATION OF IMPURITIES IN WATER!”

Lihat laporan tersebut di bawah :
Hujah2 Sistem Penapis ‘De-Mineralize Water’ untuk produk-produk mereka:

1) Sistem, Penapis air bermineral tak asli kerana menggunakan mineral in-Organik dan ada kemungkinan mengandungi logam Berat jika ada mineral >> (sebenarnya kenyataan ini cuba meragukan pengguna kerana ia hanya disebut di dalam presentation2 mereka. Kita harus ingat bahawa batu-batuan mineral di dalam mineralize filtered water adalah 100% asli dari bahan alami, tak ada istilah organik atau tak-organik. Logam Berat tak boleh dikaitkan dengan mineral kerana ianya adalah2 unsur yg berbeza. Kesemua filter2 di dalam pasaran telah disahkan oleh SIRIM dan WQA bahawa bebas dari logam berat, tetapi sebahagian besar adalah bermineral. Kenyataan meragukan ini hanya utk tujuan melariskan jualan sahaja)

2) Air R.O digunakan/diminum oleh NASA utk astronaut (angkasawan2) mereka. (Ini juga merupakan info yg tak diperjelaskan tetapi lebih merupakan gimmick utk tujuan melariskan jualan. Mengapa di angkasa lepas hanya boleh minum air yg telah dinyah mineral (de-mineralize water)? Sebabnya ialah jika di Zero gravity, air yg bermineral tak sesuai diminum oleh manusia kerana density akan berubah.Angkasawan akan menghadapi masalah untuk menyerap/manghadam minuman/makanan mereka di angkasa lepas. Begitu jugalah dengan pemakanan mereka di stesen2 angkasa. Semuanya telah diubahsuai ke dalam bentuk yang hanya sesuai dimakan di angkasa lepas sahaja. Apabila pulang ke Bumi, maka fitrah umum utk manusia di Bumi mestilah berjalan seperti biasa – makan seperti biasa & minum air yg biasa (ikut panduan Nabi, mudah kan?). Sebagai contoh mudah, cuba tanyakan askar2 yg masuk hutan atau pergi reservis di hutan, bagaimanakah makanan/minuman yg disediakan? Mereka akan disediakan serbuk2 makanan yg dicukupkan dengan zat siap dengan perasa Nasi Briani, Satay dll. Tapi bila mereka pulang ke tempat asal mereka di kampung, mereka pasti akan makan seperti biasa kan? Jika angkasawan tadi pulang ke Bumi dan terus-terusan minum air yg diNyah Mineral seumur hidupnya, lihatlah apa yg akan jadi kepada mereka (seperti yg telah terjadi kepada ramai peminum2 air kosong ini)

3) Air yg bermineral (dan mungkin ada logam berat) menyumbang kepada Penyakit Ginjal. Lihatlah berapa ramai pesakit Ginjal di Malaysia. Ini semua kerana minum air bermineral ; (Satu lagi kenyataan meragukan dan hujah yg tak berasas dan tak disebutkan di dalam website mereka tapi disuruh kepada salesman mereka sebut. Sebenarnya ada 2 sebab Utama masalah penyakit Buah Pinggang di Malaysia (dan seluruh dunia) iaitu air yang tercemar (toksin, karat, klorin, kuman dll) & minum terlalu banyak & terlalu kerap air Mati (air kosong – sila lihat bukti klinikal dalam report WHO sendiri & fakta pesakit Ginjal/dialisis di Singapura dalam artikel ini di bawah). Toksin/logam berat & mineralize water adalah 2 elemen yg berbeza. Yg satu harmfull dan yg satu lagi beneficial. Toksin melemahkan sel2 ginjal manakala air ‘kosong’ juga melemahkan ginjal kerana ia strip down nutrien2 yg diperlukan oleh ginjal. Syarikat2 alat penapis R.O ini sebenarnya cuba mengalihkan perhatian masyarakat yg mana air mereka telah dikatakan penyebab banyak masalah ginjal di negara2 maju (yg lebih dulu menggunakan air R.O berpuluh2 tahun lebih awal dari rakyat Malaysia – lihat cerita tentang NKF di bawah. Utk menutup tanggapan masyarakat tentang air ‘kosong’ ini penyebab sakit Ginjal, mereka ‘pusing balik’ dengan meyatakan air bermineral ini yg menyebabkan sakit Ginjal. Cuba renungkan, manusia dah minum air bermineral dah ribuan tahun (sejak Nabi Adam) lagi. Cuba anda agak, bilakah penyakit Buah Pinggang ini mula wujud? Rasa2nya dalam 40 ke 50 tahun kebelakangan ini sahaja kan? Para sahabat Nabi semua tak pernah pun kita baca riwayat mereka kena sakit Buah Pinggang mahupun Gout, Kanser dll. Mereka semua minum air bermineral. So, mana yang betul?

4)  Air Zam-Zam dijadikan bermineral ‘ada sebab’ (sebabnya ia adalah dari Tuhan). Water2 filter di pasaran tak perlu lah provide air bermineral lagi sebab di dalam makanan dah ada mineral . Air zam2 memang tidak boleh di nafikan ada mukjizat dr Allah s.w.t sebab ia dr dalam tanah memang ada mineral(original)..air paip yg mengalir ke rumah pun ada mineral tetapi x organik kerana ia datang dari empangan sehingga ke rumah2 melalui paip paip yg dah berpuluh-puluh tahun di dalam tanah(ia mengandungi logam berat,klorin,kuprum dan byk lagi)itu yang dimaksudkan..jika bendasing2 ini kita tidak hindarkan apakah maksud menapis..maaf skali lg,bacaan 0 yg di uji dr TDS meter dan menapis sehingga 0.0001 mikron sahaja yg dpt hindarkn bendasing2 td >> (Kenyataan ini sebenarnya digunakan utk menepis hujah penapis air mineral yg menggunakan air RxWater sebagai bench mark dan kegagalan mereka di negara2 tertentu yg telah hilang market share di kalangan pengguna2 Muslim. Sebenarnya air Zam-Zam adalah contoh terbaik & panduan Ilahi tentang air macam manakah yg Manusia patut minum, itulah sebabnya – supaya manusia berfikir dan ambil teladan. Memanglah air Zam2 ada unsur penawar dan air Mu’jizat Nabi Ismail. Tetapi kita jangan lupa, air2 di muka Bumi yg boleh kita minum adalah kurniaan Allah dan semuanya ada unsur yg unik ini – Mineral. Ia tak pernah ‘kosong’ melainkan jika manusia yang mengosongkannya. Mineral di dlm makanan & mineral di dalam air yg dah din yah toksin/kuman/karat/lumpur dan dibersih/dituras ini berbeza komposisinya, itu kita perlu ingat. Satu lagi  fakta ialah jika kita minum/masak/basuh makanan segar kita dengan air ‘kosong’ atau ‘air bateri’ ini, maka ia akan strip down mineral baik (dan malah zat2 lain) yg bermanfaat dari dalam makanan tersebut. Ini telah dibuktikan oleh report rasmi WHO setelah ujian & kajian dibuat. So, pakar2 ini mencadangkan bahawa manusia boleh minum De-mineralize water ini tetapi  jangan terus menerus minum dalam jangka masa yg lama. Perlu minum air bermineral juga. Akibatnya ialah masalah Nutrient-deficiency dan masalah2 lain yg boleh menyumbang kepada penyakit kronik & penyakit2 de-generatif Moden. Air Zam-Zam memanglah air Mu'jizat yg diturunkan Allah utk kita CONTOHI & MENDEKATI konsepnya sekiranya kita nak produce air utk diminum. Sekiranya kita 'mengosongkan' air dalam sistem penurasan air tersebut bermakna kita 'menjauhi'Nya. Sejak dari beribu2 tahun lamanya para Anbia & orang2 dahulu kala meminum air yg bermineral ini (berkonsepkan air yg Allah jadikan Bench Mark ini). Sekali lagi saya tegaskan bahawa masalah Logam berat/heavy metals telah pun diselesaikan di dalam sistem kami dengan menggunakan media & bahan yang sangat efective (seperti KDF) dan kita mesti memisahkan dan jangan confuse-kan masyarakat tentang logam berat (seperti Arsenic/mercury/Lead yg merbahaya)  dengan mineral yang baik . Namun begitu, kebanyakan mineral2 pun telah ditapis oleh media2 kami. Cuma air ini ditambah dengan mineral2 baik dengan melalui batu-batuan khas & clay yg penuh dengan mineral yg baik selaras dengan ilmu yang digarap dari kajian terhadap air Zam-Zam ini. So, segala bahan2 cemar dari paip2 besi karat tu dah dibuang. Kita kena ingat, air2 kami & sistem kami telah menjalani test yg ketat oleh kementerian kesihatan termasuk oleh AVA di Singapura, Brunei & Indonesia yg mana apparatus2 mereka adalah WQA Gold Standards. Pengiktirafan2 demi pengiktirafan (berbayar - selalunya dari US) samada WQA, SDA dll sebenarnya adalah utk test kandungan air tersebut dari kehadiran bahan cemar dll.

Kehadiran bahan Logam berat di dalam air bukanlah menggunakan alat Electrolysis yg handy dan murah (sekitar RM200+) ni sebagaimana yg digunakan oleh distributor/ejen2 R.O ini tetapi dengan menggunakan Test ketat iaitu alat HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY yg sangat accutare (tepat), inilah yg digunakan oleh makmal2 standard seperti SIRIM (MALAYSIA), AVA (SPORE) dan negara2 maju lain sebelum menerima masuk mana2 brand filter utk dipasarkan di sini. Sememangnya air De-mineralize & de-Salinize ini dah jadi 'super-clean' tetapi Pakar2 kesihatan (bukan Pakar air) dari non-profit bodies seperti WHO ini telah membuat perincian kesan jangka panjang (kesan langsung memanglah bagus utk turunkan darah tinggi dll) ke atas penggunaan air yg zero-mineral ini secara berterusan sehari-harian, itu yg menjadi concern kita. Air yg dibuang mineral ini sangat sesuai utk treatment Dialisis dan diminum oleh angkasawan di stesen2 angkasa NASA sebab kesesuaian utk tujuan itu. Malah, pengeluar solution utk mesin Dialisis iaitu syarikat Baxter di Woodlands, Spore menggunakan de-mineralize water sebagai medium ubat solution produk mereka (utk pesakit Ginjal yg dialisis), tetapi para pekerja & Bos Baxter sendiri minum air dari penapis yg bermineral, bukan air yang dinyah mineral. Kita kena ballancekan semula dengan meminum air bermineral yg bersih & 'suci' utk kegunaan sehari-hari. Malah jika terlalu kerap minum air kosong ini sehari2 boleh 'mengeringkan' ginjal dan lead to kidney failure. Cubalah siasat kenapa begitu ramai rakyat Spore kena sakit Ginjal dan kena Dialisis sehingga terpaksa ditubuhkan NKF. Jika Tuan pose soalan2 pada kami (pengeluar2 penapis air bermineral ini) seperti soalan: ada tak Sijil emas WQA?, atau berapa mikron saringan?, pakar air tahap berapa yg endorse brand kami?, ada tak air kami digunakan oleh IJN/dialisis centre dll sebenarnya tujuan anda nak lead to brand2 sistem de-mineralize water yg anda wakili ini. Sebenarnya samalah juga jika saya bertandang ke website anda dan pose soalan2 seperti: Sistem anda ada tak konsep sertu/samak jika ada unsur2 najis berat?, Air Anda ada gelombang Aura tak? (air de-mineralize dah tak ada Aura. malah menyusutkan Aura semulajadi tubuh kita. ini boleh diukur & dibuktikan), Sistem Anda ada tak alat Ozonizer? Sistem Anda ada tak dihasilkan oleh Doktor Perubatan? atau Sistem anda confirm ke tak guna element bone char (unsur tulang) dll. Air 'kosong' ini juga dah hilang 'kapasiti hafalan' atau softwarenya. Inilah sebabnya kenapa pusat2 rawatan seperti Darul Syifa' tak menggunakan air jenis ini, sebaliknya air bermineral semuanya. So, semua orang ada hujjah masing2, sama2lah kita berisytikharah, wallahu a'lam.

5) Adakah ia boleh menapis sehingga 0.0001 mikron??klu x makne nye air yg kite minum still x selamat lagi.masih ade lagi logam berat & bahan cemar lain dlm air yg kite minum  >> Semua produk2 water filter di dalam pasaran dunia hanya terbahagi kepada 2 kategori iaitu 1) Mineralised & 2)De-mineralised atau De-Salinized. Brand yg U nyatakan tersebut di atas adalah tergolong dalam golongan kedua sebab ianya memberikan pure H20 tanpa ada langsung bahan surih. Dalam 40 ke 50 tahun dulu, air ini tak dibenarkan diminum dan hanya digunakan utk kenderaan, mesin, bateri  dan peralatan serta rawatan2 tertentu. Cuma bila NASA hantar Angkasawan ke luar Bumi, mereka terpaksa minum air Pure H20 ini selama berada di stesen angkasa sebab air bermineral jika dibawa ke kawasan graviti rendah atau 0 Graviti, susah nak dihadam oleh Angkasawan. Tapi bila pulang ke Bumi, fitrah hidup manusia berjalan seperti biasa semula. Kita harus ingat, 'bench mark' kita ialah air Zam-Zam (yg penuh dengan mineral). Tak ada istilah mineral organik atau non-organik di dalam air yg cuba dibuat oleh jenama2 tertentu utk mislead kita semua. Air ada element dari sudut 'Hardware' & 'software'. Tentang mineral intake dari makanan & minerals di dalam air serta heavy metals di dalam air ada pencerahan tentangnya. Unsur minerals & logam berat (heavy metals) di dalam air ini ada 2 cara untuk menyaring & me-neutralizenya. Salah satunya ialah dengan media KDF yg sangat efective dalam menuras heavy metals ini bukan semata-mata kaedah Membrane telap yg biasa digunakan di dalam De-mineralizing/de-salinazing process. Masalahnya bukanlah jika kita ambil mineral dari makanan dah cukup dan tak perlu ambil mineral dari air, tapi masalahnya ialah jika kita minum terlalu kerap air kosong (yg dinyah mineral) dan kemudian ambil makanan pula (samada dalam penyediaan atau setelah dimakan), air ini akan strips mineral content dari makanan tadi. Maka banyak terjadi masalah perapuhan/joint/masalah Ginjal. Ini telah pun dibuktikan secara klinikal oleh WHO sendiri, Anda boleh check report tersebut. Saya akan explain in detail melalui PM dan akan attachkan fakta2 utk Anda rujuk, insyaAllah. Tapi buat sementara waktu Anda boleh rujuk dulu sebahagian darinya dihttp://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutdemineralized.pdf & dihttp://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutdemineralized.pdf serta dihttp://www.watertestscam.org.za/ .

6) Ada PAKAR AIR tak yg mengesahkan Air ini adalah air bersih sesuai Utk badan? Dr Noordin yg mghasilkan inovasi ini pakar Air tahap berapa? RX water ini telah mendpat Anugerah Emas Water Quality Standard tak? >>  Kita selalu memahamkan bahawa ‘Pakar Air’ selalunya ialah Orang Barat yang merekacipta beberapa sistem penurasan air yg terdahulu, tetapi kita harus faham bahawa Air bukan hanya perlu diperbetulkan 'Hardware-nya' (kebersihan, tenaga, pH, ORP, TDS dll) tetapi lebih dari itu ialah unsur 'Software-nya' (Roh, kesucian) yg lebih ditekankan oleh Islam. Banyak sistem penurasan air international standard menjadi 'Super clean' sehingga jadi 'kosong' (Zero Water) dan jadi Air Mati. Inilah faktor yg perlu difahami. Hnya air Hidup sahaja boleh 'Rakam' & 'Hafal' dan hanya air Suci sahaja (bukan hanya bersih) boleh menyucikan. Itu belum lagi diambilkira elemen bahan2 filtration apa yang digunakan di dalam katrij2 penapis air seperti Activated Carbon & Ceramic yg rata-rata dibuat di China & Korea yang dikhuatiri mengandungi sedikit bahan 'Bone Char' yg tak sesuai dengan kita. Saya rasa bahan2 ini tidak di diambil kisah oleh 'pakar2 Air ini'. Bahan ini sangat sukar dikesan oleh apparatus kita kerana telah dibakar di dalam furnace sehingga 1000 darjah Celcius. Inilah yg ditekankan oleh Prof Dato Dr. Noordin Darus di dalam inovasi beliau dengan sistem RxWater sejak 10 tahun lalu (2003). Seperkara lagi untuk pencerahan, World Health Organization (WHO) telah menjalankan ujian klinikal dengan pakar2 kesihatan (bukan pakar air, sebab kita perlukan Health experts utk beritahu kesan jangka panjang terhadap tubuh kita jika minum air 'kosong' ini secara berterusan). Sila rujuk dihttp://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientsindw.pdf. Antara yang dijelaskan di dalam laporan ini: "The German Society for Nutrition reached similar conclusions about the effects of distilled water and warned the public against drinking it (7). The warning was published in response to the German edition of The Shocking Truth About Water (8),whose authors recommended drinking distilled water instead of "ordinary" drinking water. The Society in its position paper (7) explains that water in the human body always contains 152 electrolytes (e.g. potassium and sodium) at certain concentrations controlled by the body. Water resorption by the intestinal epithelium is also enabled by sodium transport. If distilled water is ingested, the intestine has to add electrolytes to this water first, taking them from the body reserves.” Pakar Air hanya menyelidiki dan test isi kandungan air samada ada tak unsur2 toksin/microb/pathogen/heavy metals dll dan memberikan pengesahan dengan mengeluarkan report2 meraka & pensijilan dari test tadi. Lebih besih air tersebut, maka lebih tinggilah rating-nya. Tetapi PAKAR KESIHATAN terutamanya dari WHO yg merupakan konsultan untuk badan2 Dunia seperti Bangsa2 Bersatu membuat ujian klinikal terhadap kesan jangka pendek & jangka panjang jika berterusan minum/guna de-mineralize/de-salinize ‘ZERO’ Water ini kepada tubuh manusia. WHO adalah Non-Profit Organization and a very reputable body. So, kita nak dengar dari Pakar Air atau dari Pakar Kesihatan?
NAMUN PUN BEGITU PAKAR AIR TAHAP3, IAITU DR. MARTIN FOX, PHD DALAM HYDROLOGY (AIR) TELAH MENGESAHKAN .. " Berikut ini adalah hujah2 untuk air bermineral

1) Cuba kaji kategori air2 Mutlak yang 7 jenis tu,, semuanya bermineral belaka termasuklah air Hujan & air Salji.

2) Kita harus ingat, BENCH MARK kita ialah Air Zam-Zam sebagai air yg terbaik (lihat preview ringkas dokumentarinya di http://www.youtube.com/watch?v=zfmH_nO-bf0). Air Zam2 adalah air bermineral & beralkali. Cuba Tanya diri kita sekali lagi, adakah Air Zam-Zam mengandungi mineral Organik atau mineral Non-Organik yg man apakar2 Air tak cadangkan kita ambil dan ambil dari Buah2an & Sayur2an aje?  Maka mengapa kita nak jadikan air 'kosong' sebagai minuman harian.


Sila lihat laporan terhadap air minuman berjudul  'The Healthy Water Booklet' by Martin Fox (PHD in Hydrology), seorang 'Pakar Air' yang Tersohor di Dunia. Anda boleh download bookletnya di http://www.watertestscam.org.za/docs/Healthy_Water_Booklet.pdf:..ANTARA LAPORAN BELIAU MENYATAKAN ...
DE-MINERALIZED WATER
 “..De-mineralized water contains little or no minerals. This is accomplished by distillation, reverse osmosis, ion exchange or a combination of these methods. The research on heart disease and cancer shows a healthy
water is hard and moderately high in TDS. Therefore, demineralized water which is an artificial soft water without calcium and magnesium, and very low in total dissolved solids, is not healthy to drink.
 Yet, many people drink it. Usually, their thinking goes something like this. I know I should drink water, but its so polluted with chlorine, chemicals and toxic metals; it’s not safe.
So I’ll buy a distiller or a reverse osmosis unit that claims to remove everything from the water and now the water should be okay to drink. Sound familiar?
 When we act like this we are looking at only part of the story and not the whole picture. We are focusing on the harmful agents and not understanding the beneficial properties in drinking water.
To drink healthy water we need to look at both aspects. We need to greatly reduce or eliminate harmful substances and still have beneficial minerals in our drinking water. In most cases,
proper filtration systems or proper bottled spring waters will achieve this de-mineralized water will not!
 Advocates of de-mineralized water claim the inorganic minerals in drinking water (such as calcium, magnesium, silica) cannot be metabolized and lead to health problems. (8) (5) (24)
(57) However, this is not true! (51)  In fact, minerals in drinking water may be more easily and

better absorbed than minerals from food! A leading authority of mineral metabolism, Dr. John Sorenson, medical chemist, states, minerals in drinking water are well absorbed. He has found that the metabolism of essential versus non-essential..”Bahaya2 R.O:

Report WHO telah menegaskan kesan jika berterusan meminum air yang tiada langsung content mineral ini aitu : Recent studies also suggest that the intake of soft water, i.e. water low in calcium, may be associated with higher risk of fracture in children (16), certain neurodegenerative diseases (17), pre-term birth and low weight at birth (18) and some types of cancer (19, 20). In addition to an increased risk of sudden death (21-23), the intake of water low in magnesium seems to be associated with a higher risk of motor neuronal disease (24), pregnancy disorders (so-called preeclampsia) (25), and some cancers (26-29) : HEALTH RISK OF DRINKING DEMINERALIZED WATER - WORLD HEALTH ORGANIZATION, GENEVA
KESAN PADA ZAT MAKANAN JIKA DIGUNAKAN AIR YG DIBUANG MINERAL INI UTK MASAK/ATAU DIMINUM BERSAMA2 SELEPAS MAKAN: High loss of calcium, magnesium and other essential elements in food prepared in low-mineral water When used for cooking, soft water was found to cause substantial losses of all essential elements from food (vegetables, meat, cereals). Such losses may reach up to 60 % for magnesium and calcium or even more for some other microelements (e.g., copper 66 %, manganese 70 %, cobalt 86 %). In contrast, when hard water is used for cooking, the loss of these elements is much lower, and in some cases, an even higher calcium content was reported in food as a result of cooking (38-41). Since most nutrients are ingested with food, the use of low-mineral water for cooking and processing food may cause a marked deficiency in total intake of some essential elements that was much higher than expected with the use of such water for drinking only. The current diet of many persons usually does not provide all necessary elements in sufficient quantities, and therefore, any factor that results in the loss of essential elements and nutrients during the processing and preparation of food could be detrimental for them. 5. Possible increased dietary intake of toxic metals Increased risk from toxic metals may be posed by low-mineral water in two ways: 1.) higher leaching of metals from materials in contact with water resulting in an increased metal content in drinking water, and 2.) lower protective (antitoxic) capacity of water low in calcium and magnesium. 155 Low-mineralized water is unstable and therefore, highly aggressive to materials with which it comes into contact. Such water more readily dissolves metals and some organic substances from pipes, coatings, storage tanks and containers, hose lines and fittings, being incapable of forming low-absorbable complexes with some toxic substances and thus reducing their negative effects. : HEALTH RISK OF DRINKING DEMINERALIZED WATER - WORLD HEALTH ORGANIZATION, GENEVA.

MALAH KAJIAN KLINIKAL WHO SENDIRI MENDAPATI TERLALU KERAP MEMINUM 'SOFT WATER' ATAU 'ZERO OR LOW MINERAL WATER' INI MENYUMBANG KEPADA MASALAH  CARDIOVASKULAR (CVD) IAITU PENYAKIT JANTUNG & STROKE KERANA TERLALU LOW INTAKE IN MAGNESIUM & MINERAL PENTING UTK FUNGSI CARDIOVASKULAR.

SILA RUJUK LAPORAN PENUH WHO TENTANG FAKTA INI INIDI http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientschap11.pdf?ua=1

LAPORAN KAJIAN SERUPA JUGA DIBUAT OLEH SAINTIS SINGAPURA, DR. CHOON NAM ONG (PHD) DI NATIONAL UNIVERSITY OF SINGAPORE (NUH) DI BAWAH NAUNGAN WHO (SEDANGKAN DI SINGAPURA SENDIRI GUNA NEW-WATER ATAU 'DOUBLE R.O WATER SYSTEM' IAITU KESAN KEKURANGN MINERAL DARI AIR TERHADAP KESIHATAN YG MANA KAJIAN TERPERINCI DIBUAT DI SELURUH BENUA EROPAH & NEGARA2 DI ASIA YANG MANA RAMAI YG MINUM 'SOFT WATER' ATAU AIR LOW MINERAL (R.O ATAU AIR SULING) MENUNJUKKAN HIGH RATE IN CVD & RELATED DISEASES (JANTUNG & STROKE). SILA LIHAT LAPORAN TERSEBUT DIhttp://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutrientschap5.pdf?ua=1 

3) Ia mudah jadi asidik jika disimpan lama di dalam bekas (tak percaya, buat ujian pH dgn air RxWater, air RO & air Zam2) lepas simpan air R.O 3 hari di dlm botol plastik. Ia akan jadi sedikit asidik. Air RxWater & Air Zam-Zam tetap beralkali

4) Jika disimpan di dalam bekas plastik, ia boleh mengikis bahan plastik. Jika diminum, terasa bahan plastik tu. Mudarat utk tubuh. Berilah air R.O dlm bekas botol air anak2 kita ke sekolah. Lepas 10 ke 15 tahun kalau berterusan minum air tu, kesannya akan mula nampak.

5) Ia akan strip mineral2 dari makanan dan ‘mengeringkan’ tulang & effect buah pinggang jika diambil berterusan. Inilah yang berlaku kepada begitu ramai warga Singapura yg merupakan antara Negara pertama di Asia Tenggara yg mana dimasuki oleh brand2 water filter R.O yg telah bertapak sejak sekian lama. Kini terdapat begitu banyak Pusat2 Dialisis di seluruh Singapura yg diselenggarakan oleh National Kidney Foundation (NKF) Singapore. Anda boleh lihat di pusat2 bandar, Community Centre, MRT, berhampiran rumah2 ibadat seperti Gereja2, Masjid2 & Kuil2 dll yang dibuka pusat dialisis setempat (bukan di hospital aje). Situasi ini tak berlaku 20 tahun lalu, tetapi berlaku kini. Bila dibuat kajian dan ditanya beratus-ratus para pesakit2 yg buat rawatan dialysis di sini samada mereka ada water filter di rumah mereka, mereka akan jawab samada ‘Tiada’ ataupun ‘Ada’. Yang jawab ‘Ada’ bila ditanya brand apakah Anda guna? Anda akan surprise, mereka akan jawab brand alat2 penapis system R.O yg telah terkenal sekian lama di Singapura.


Add caption
\

Sekarang ini, jika anda cuba tanyakan pada 5 orang warga Singapura (terutamanya masyarakat Cina S’pore) soalan ini : “ Apa pendapat anda jika saya beli filter R.O atau brand 'terkenal' ini di rumah saya?” Nanti anda akan perasan at least 1 orang akan beritahu anda, jangan beli sebab nanti.. “your Kidney will got problem”.

Brand tersebut punya sales telah menjunam teruk di Spore dan reputasinya telah jatuh. Negara2 maju pun telah merasai kesan ini. Tapi kini, syarikat tersebut masuk ke Malaysia pula dan cuba menarik seramai yg boleh utk beli filter mereka, siap dengan pekej ansuran dll.


6) Kesemua sistem R.O akan ada reservoir (bekas takung air) di dalam unit tu. Lama-kelamaan bekas ini boleh breed bakteria & patogen/fungus. Mereka kondem kata alat filter tak buang kotoran tapi tapis aje kotoran tu (kotoran masih ada dlm filter) , tapi tanpa mereka sedar, microb & kotoran juga boleh membiak di dalam air reservoir filter mereka

7) Pembaziran, sangat tak Islamik. Utk dapatkan air 1L, kena buang lebih 1L air. Pembaziran serupa ini sangat2 ditegah oleh Islam. Rasulullah dah pasan jika ambil wudu' di sungai pun tak boleh membazir air

8) Dah tak ada kapasiti hafalan - confirm (itulah kenapa kita berani kata ia ‘Air Mati’. Bukan Dr. Noordin yg declare, tanyalah pakar2 perawat Islam).  Ini bermakna ia 'TIADA UNSUR 'SOFTWARE', yg hanya ada unsur hardware aje

9) Minum air kosong mineral tak pernah pun menjadi amalan para Anbia, orang Alim atau orang2 Warak pada zaman dulu mahupun org zaman sekarang. So, ia bukanlah suatu Sunnah. Kalau tak percaya, pergi ke pusat rawatan Darul Syifa' dan lihat botol2 yg disediakan oleh pihak Darul Syifa' utk digunakan bagi tawar/jampi air Syifa'. Air2 tersebut kesemuanya adalah air bermineral (mineral water biasa). Kemudian cubalah tanya ustaz (perawat2) tu "boleh tak kalau saya guna air saya sendiri iaitu air R.O atau air Suling". Dengarlah sendiri apa jawapan dari mereka (jawapan meraka adalah sama dengan jawapan yg Prof Dr. Harun Din beri)

10) Maintainance alat R.O lebih mahal.

11) Rasanya hambar & jika digunakan utk memasak makanan, rasa makanan pun jadi lain.

Akhir sekali, saya nak sarankan agar kita buat perkara2 berikut untuk kepastian jitu sebelum membuat keputusan (Kuncinya ialah jangan terus percaya kenyataan saya di atas, tanya atau terus percaya mana2 penjual alat penapis air mahupun saya sendiri):

1) Tanyalah pihak Jakim (email soalan ke website Jakim atau dapatkan nombor telefon Jakim). Tanyalah pada mereka “Saya nak beli water filter, brand apakah yg terbaik?”. Anda PASTI akan surprise dengan jawapan yang mereka akan beri

2) Buat kaedah yg sama, Tanya juga dengan pihak pengurusan atau perawat Darul Syifa’, Persatuan Pengguna-Pengguna Islam Malaysia atau badan2 keagamaan lain. Yang peliknya mereka akan beri jawapan yang sama (jawapannya ialah Sistem Penapis Air RxWater)

3) Tanya pula dengan Malaysian Good Design, dengarkan apa jawapan mereka

4) Minta distributor/penjual2 dari syarikat R.O ini keluarkan surat rasmi dari syarikat mereka menyatakan yang air dari filter2 lain adalah ‘kotor’ seperti yang mereka dakwa. Jika mereka sanggup produce surat tersebut, katakan yg U 100% akan beli dan beritahu mereka malah saya pun akan beli 5 unit dan join syarikat mereka sebagai ahli yg aktif

5) Akhir sekali, buatlah Solat Isytikharah dan minta panduan dari Ilahi. Semoga Allah mempermudahkan untuk kita dalam mencari yang terbaik.

Perlu diingat di sini bahawa posting ini bukanlah utk 'condemn' Sistem Demineralize water kerana ia sangat2 bagus utk industri Automatif, Angkasawan, proses Nyah Toksin, Medium utk Rawatan Dialisis dll tetapi yg menjadi isu jika digunakan sebagai minuman seharian sehingga mendapat perhatian World Health Organization (WHO), badan 'Non-Profit' yg menjadi penasihat UN (Bangsa-Bangsa Bersatu) sendiri sehingga mereka membuat kajian klinikal untuk mengkaji kesan jangka panjang jika manusia menggunakannya sebagai air minuman seharian. Wallahu a'lam

Ingat!, sesuatu yang elok itu bukan sahaja perlu baik, tetapi juga perlu BENAR,

SILA RUJUK SECARA JUJUR 18 KEUNIKAN AIR SISTEM PEMURNI AIR THE ALL-NEW RXWATER DI SINI: (Ada 18 keunikan dan kelebihan sistem Pemurni air RxWater berbanding brand2 yg lain)
http://terapiairrx-water.blogspot.com/2014/05/mencari-water-filter-untuk-rumah-anda.html?m=1>>PROMOSI ISTIMEWA PEMBELIAN NEW RXWATER DAPAT FREE GIFT BERNILAI RM1230<<

Memang benar, mulai 1 Julai sehingga 31 Ogos 2012, setiap pembelian Sistem Pemurni Air/Water Filter 2 dalam 1 The All-New RxWater (samada yang berozon ataupun tanpa
 Ozon), anda akan diberi FREE:

1) AEROMAX AIR THERAPY - Air Purifier/Ionizer/Aroma Air Therapy yang bernilai RM880
2) KATRIJ FILTER #1 & 2 - Katrij Filter 1 & 2 ini perlu ditukar setelah 1 tahun penggunaan RxWater dan ianya bernilai RM350
3) 'LIFETIME WARANTY' - Suatu jaminan yang tidak diberi oleh kebanyakan Sistem Water Filter lain. The All-New RxWater memberikan waranti sepanjang hayat.

Cepat, rebut peluang ini sebelum terlepas. Hubungi saya segera di talian 016-7673789/02-7837084 (M'sia) & 98605563 (S'pore)
atau email saya di noblewellness@yahoo.comNo comments:

Post a Comment

Sebelum Anda Meneliti Blog ini, RENUNGKAN FAKTA INI:

Sepanjang kehidupan kita & dalam sejarah kita:


1) Ada berapakah DOKTOR PERUBATAN Bumiputera yang menjadi Perdana Menteri dalam dunia? - 1 ORANG sahaja2) Ada berapakah DOKTOR PERUBATAN Bumiputera yang

telah pergi ke Angkasa Lepas dalam Dunia? - 1 orang sahaja (Dato Sheikh Muzaffar)

3) Ada berapakah DOKTOR PERUBATAN Bumiputera yang

jatuh sakit (Kanser) & diberi ILHAM oleh Ilahi untuk mencipta Sistem Terapi Air (untuk dirinya sehingga sembuh) dan dimanfaatkan oleh beratus ribu manusia? - 1 ORANG SAHAJA - Prof Dato dr. Noordin Darus